Chalkí - Filóti en terug

Beoordeling: Deze korte wandeling gaat over en weer tussen de 2 mooie dorpen Chalkí en Filóti. Verdient **.
[Bijgewerkt door Raymond op 23 september 2011.]

Tijd: Dit is een wandeling die in effectieve tijd (EWT) nog geen uur duurt, maar waarbij je natuurlijk veel meer tijd moet nemen om van de dorpen en kerkjes te genieten. 

Routebeschrijving: [De bus uit Chóra stopt in Chalkí vlak bij de kerk van de Panagía i Evangelístria i Protótronos: ze herbergt mooie wandschilderingen en vooral een schitterende ikonostási, maar ze is jammer genoeg meestal gesloten.]

[In Chalkí kun je natuurlijk eerst wat rondwandelen, door bijvoorbeeld, met de rug naar de kerk, het straatje tussen het vroegere café Chalkí en de apotheek te nemen. Zo komen we na 60-70 meter bij de distilleerderij Vallándris; deze "ergostásio kítrou" ofwel "werkplaats waar kitron wordt gemaakt" is één van de distilleerderijen van Náxos waar het beroemde citroendrankje wordt gemaakt. De werkplaats die dateert van 1896, is een bezoekje waard; je kunt er ook allerlei variaties van deze lekkere drank kopen.

De ingang van de distilleerderij Vallándris.

Verder links is het aangename terras van O Giánnis. Daarna kunnen we terugkeren tot bij de kerk.]

(0u00) Rechts van de kerk en het kleine Byzantijns museum met een mooie plataan start er een pad aangeduid met [3] en een houten wandelbord.

De start van wandeling [3] in Chalkí.

Het pad daalt af, loopt over een houten brugje en gaat dan LINKS tussen een muur en de bedding, onder een eucalyptus [3]. Er volgt een mooi eindje in de beschaduwde bedding, maar na 2 minuten gaan we er rechts uit [3] om een mooi, ingegraven pad te volgen: het loopt tussen muurtjes, met rechts mooie olijfgaarden.

Mooie olijfgaarden naast het pad [3].

Even verder is het pad versperd, en we gaan beter verder op het veld rechts ervan. Zo komen we op een veldweg tussen muurtjes, dat wel overgroeid is met distels [3].

(0u06) We komen op een dwarsweg, waar we links gaan langs een muur, waarop we een [3] zien. We wandelen nu rechtdoor, en na 2-3 minuten zien we weer een oud pad, dat rechtdoor onder een vijgenboom begint. Al na een kleine 2 minuten  komen we in een bocht bij de kerk van de Agii Apóstoli, heel mooi gelegen tussen heel oude olijfbomen. Deze kerk dateert van de 10de eeuw en is vrij ongewoon, omdat er boven de ingang een tweede koepel is gebouwd. Via een trapje links kunnen we bij de klok en het dak komen...

Het kerkje van de Agii Apóstoli.

(0u15) Het pad wordt beton en kort daarna houden we in  een bocht links [3].

[Het pad rechts loopt tot bij Agia Eleúsa (17de eeuw), met ernaast twee mooie cipressen - we keren daarna natuurlijk terug tot op het hoofdpad.]

Wat verder komen we voor een huis (bordje Agii Apóstoli + [3]. Het pad links loopt naar de weg Chalkí-Filóti, wij nemen even de slordige grindweg rechts tussen 2 huizen en houden verder links, zodat we weer het oude pad vinden, rechts van een hekken.
Nu komen we aan een prachtige holle weg.

Een holle weg in de richting van Filóti.

Even is het pad wat overgroeid door lage takken en er ligt ook wat Griekse rommel. Het pad kronkelt nog enkele minuten verder en na ongeveer 7-8 minuten komen we op een betonwegje, dat we rechtdoor volgen. 

(0u25) Even daarna gaan we op een heel brede, nieuwe grindweg rechts, en wat verder gaan we bij een kapel links. De slingerende betonweg stijgt licht; aan het eind ervan houden we nog rechts, zodat we op de asfaltweg Filóti - Damariónas uitkomen, waar we links omhoog gaan. Zo komen we op het belangrijkste kruispunt van Filóti uit, met rechtover het prachtige terras van het café O Plátanos. (0u33)

[In Filóti kun je de trap links van O Plátanos omhoog nemen tot bij de kerk van de Panagía Filiotítissa. Voorbij het mooie plein met een grote boom gaan we rechts en zo komen we bij een fontein en het Barózzi-huis. Links ervan kunnen we in de vallei die de twee delen van Filóti van elkaar scheidt, afdalen en daarna stijgen we op de vele trappen zo hoog als we willen. Daarna dalen we rechts af, zodat we uiteindelijk op de asfaltweg uitkomen. Het centrum van Filóti ligt dan rechts.]

(0u33) Voor de terugweg volgen we precies dezelfde route: we nemen op het kruispunt bij O Plátanos dus de weg naar Damariónas; na een goede 3 minuten, net voorbij het Guesthouse Vassilikí, gaan we op een smal betonwegje rechts naar beneden. We houden verder links en nu slingeren we tussen veldjes en olijfgaarden tot bij het pleintje naast de kapel.

(0u42) We gaan NIET links van het pleintje verder op de brede betonweg, maar wel vlak naast het kerkje op een smaller wegje; let op, na 2 minuten nemen we links een nog smaller wegje dat gauw een pad wordt. Ondanks de rommel en de laag hangende takken is dit een heel mooi pad tussen muren, dat verder een prachtige holle weg wordt! Na 8 toch wel mooie minuten komen we voorbij een grote agave op beton uit: we gaan rechtdoor tussen 2 hekkens, en dan slingeren we tussen 2 huizen door tot op een betonnen dwarspad.

(0u52) Het pad rechts loopt naar de grote weg, wij gaan LINKS (wegwijzer naar Agii Apóstoli en [3]).

Een duidelijke signalisatie.

Even verder is er links het pad naar Agia Eleúsa, wij gaan rechts [3] en komen direct bij Agii Apóstoli.
Daarna loopt ons pad nog een kleine 2 minuten verder, maar bij de hoge muur [3] wordt het jammer genoeg een gewone recente landweg - dit was vroeger nog een mooi pad, wij gaan rechtdoor...

(0u58) Na een goede 2 minuten gaan we op een zijweg RECHTS [3]: het wegje dat overgroeid is met distels komt gauw op een mooi olijvenveldje: we houden rechts en lopen nu naast het overgroeide monopáti tussen muurtjes. Wat verder kunnen we toch op dit pad verder [3] en zo komen we diep tussen muren. We buigen naar links en komen in een bedding [3]. We volgen die links, een heel mooi eind, in de bedding en soms links ervan. We steken op een houten brug over (2 X [3]) en zo komen we bij de huizen en de kerk uit. (1u04) 

[Rechtover loopt het straatje recht tot op het mooie terras van O Giánnis. Als we daar even rechts gaan, komen we bij de distilleerderij van Vallándris.... ]

[Als je met de bus gekomen bent, kun je meestal terug naar Chóra met een bus van omstreeks kwart voor 5 ...]

 

 

Voor de printbare versie
met alleen de tekst
in één kolom
hier klikken.