Van de luchthaven naar Athene of de havens - zie ook http://athensairportbus.com/en/index_en.htm

 

            Ben u nog op zoek naar last minutes met Neckermann?

 

Bij aankomst in de luchthaven Elefthérios Venizélos van Athene, geopend ter gelegenheid van de Olympische Spelen van 2004, kun je ervoor kiezen direct naar de haven te gaan om zo spoedig mogelijk naar een eiland te vertrekken of om eerst naar Athene te gaan.

Van de luchthaven naar het centrum van Athene:

Sedert 2004 is er een rechtstreekse metroverbinding met het centrum van de stad: lijn 3 verzorgt een verbinding van 06u30 tot 23u30 om het half uur, richting Aigaleo, tot in de stations van Sýntagma en Monastiráki.

Bij het verlaten van de aankomsthal (b.v. via uitgang 4) ga je naar links, tot links van het grote hotel Sofitel. De loopbrug leidt rechtstreeks naar de vertrekhal van de metro. Hier kun je tickets kopen aan een loket.

 

 

Er is ook nog altijd de busverbinding met bus 95 naar het centrum, eindhalte bij het Sýntagmaplein. Deze bus staat vlak naast de uitgang, rechts van uitgang 4.  (let er op de goede bus te nemen, 96 gaat naar de Piraeus!) - tickets moet je vooraf aan de kiosk kopen.

Van het centrum naar de luchthaven:

De lijn 3 naar de luchthaven kun je dus nemen in de stations Monastiráki of Sýntagma - vanuit de stations Omónia of Akrópoli neem je eerst lijn 2  tot in Sýntagma.
De metrostellen van lijn 3 rijden richting Ethnikí Amína en Doukíssis Plakentías; het is het best te wachten op een metrostel dat doorrijdt tot de luchthaven (de aanduiding "airport" staat vooraan op het eerste rijtuig) - anders moet je nog eens overstappen in één van die 2 mogelijke eindstations. Er is een metro met eindbestemming "airport" om de 30 minuten - het speciale ticket (2,5 €) koop je vooraf aan een loket.

Van de luchthaven naar de Piraeus:

De metro is de beste en zekerste verbinding tussen de luchthaven en de Piraeus
Eerst neem je lijn 3 (richting Aigaleo) tot Monastiráki en daar stap je over op lijn 1 naar de Piraeus. Daar is het nog enkele honderden meter tot bij de waterkant: bij de hoofdingang neem je de loopbrug om de drukke straat over te steken, dan ga je links tot bij het grote café met een mooi terras van de OLP (de havenauthoriteit van Piraeus), waar je ook je bagage kunt laten - ticketkantoortjes liggen in de buurt.

Vroeger was de enige rechtstreekse verbinding van de luchthaven naar de Piraeus de busverbinding met bus 96. Deze bus bestaat nog altijd en vertrekt rechts van uitgang 4. Er is een bus om de 20 minuten, maar in het drukke verkeer kan de rit tot anderhalf uur en meer duren. De eindhalte was vroeger op de Tselépi-kaai, vlak bij hetzelfde café - maar nu rijdt de bus door tot aan poort E1 (boten naar Kreta) - vanaf hier kun je gratis shuttle nemen die alle havenpoorten bedient.

De boten naar de Oost-Cycladen (Amorgós b.v.) vertrekken bij poort E7 (vlak bij het café); vanaf poort E8 vertrekken de boten naar Aigína, Póros, Hýdra en Spétses en vanaf poort E9 vertrekken de boten naar de West-Cycladen (Sérifos, Sífnos, Mílos...).
De grote Blue Star-boten (Mýkonos, Santoríni, Páros, Náxos, Ios...) vertrekken meestal ook aan poort E7.
Maar het best doe je navraag naar de juiste vertrekplaats bij aankoop van je ticket. Zie het plan van de haven van Piraeus.


Van de luchthaven naar Rafína:

Voor de boten naar Andros (Gávrio) en ook wel naar Tínos en Mýkonos moet men naar de haven van Rafína. De bus 2 daar naar toe vertrekt links, bij de voetbrug naar het metrostation, rechtover het Sofitelhotel. De rit duurt een half uur, en er zijn praktisch bussen om het uur, vanaf 5u45.
Zie voor recente informatie http://www.ktelattikis.gr/routes.php 

Van de luchthaven naar Lávrio:

Voor de boten naar Kéa moet men naar het haventje van Lávrio. De bus 15 naar Markópoulo vertrekt ook links, bij de voetbrug rechtover het Sofitelhotel; in Markópoulo moet men dan bus 10 naar Lávrio nemen. Bus 15 rijdt om het uur, eerst om 6u30 en dan om het uur + 30' (tot 20u30).
Zie voor recente informatie http://www.ktelattikis.gr/routes.php 

Taxi's staan links van uitgang 3.

Van het centrum van Athene naar de Piraeus:

Metrolijn 1 verzorgt de verbinding tussen de Piraeus en het centrum en noorden (Kifissiá) van de stad. In het centrum kun je het best de metro nemen op het Omóniaplein of in Monastiráki. In het eindstation van de Piraeus ga je naar links en dan via de loopbrug over de drukke straat. Helemaal rechts liggen de boten naar Kreta, de Blue Star-boten (Mýkonos, Santoríni, Páros, Náxos, Ios,...) liggen meestal rechtover en links kun je naar de Tselépi-kaai gaan (poort E7 East-Cyclades): hier ligt het grote café, met beschaduwd terras, van de OLP (de havenauthoriteit van Piraeus); het is er prettig wachten op de passende boot. Ticketkantoortjes liggen in de buurt. De boten naar de Oost-Cycladen (Amorgós b.v.) vertrekken bij poort E7 (vlak bij het café).
Vanaf poort E8 (meer naar links) vertrekken de boten naar Aigína, Póros, Hýdra en Spétses) en vanaf poort E9 (nog meer naar links)  vertrekken de boten naar de West-Cycladen (Sérifos, Sífnos, Mílos...).
Maar het best doe je navraag naar de juiste vertrekplaats bij aankoop van je ticket.