Bezocht in 1997, 1999,
2000, 2004, 2010, 2012
en 2019

Wandelen en trekken op MILOS

HOME

WANDELEN ALGEMENE
INLICHTINGEN

LINKS MILOS

HET WEER IN MILOS

FOTO'S

BOTEN MILOS
  
- Adamantios Koraďs
   - Artemis
   - Panagia Faneromeni
   - Speedrunner III
   - Super Jet
   - Flying Cat/Highspeed
   -
Prevelis (ANEK)
   - alle boten Milos Travel


KAARTJES

WANDELINGEN

(laatste aanpassing op 10 februari 2022)

*** = heel mooi

**** = uitzonderlijk

+ Gpx = Gpx-file bijgevoegd

1. Adámas - Klima - Pláka

2. Agia Marína - Profítis Ilías en terug ***

3. Agia Sofía - Kléftiko en terug ***  + Gpx

4. Fylakopí - Papáfranga- Páchaina - Agios Konstantínos - Mýtakas - Sarakíniko - Mandrákia ***

5. Klima - Pláka - baai van Pláthienas

6. Mandrákia - Sarakíniko - Mýtakas - Agios Konstantínos - Páchaina - Papáfarnga - Fylakopí ***  + Gpx

Mílos is een vulkanisch eiland in de zuidwestelijke hoek van de Cycladen. De oppervlakte ervan bedraagt 151 km2, er wonen ongeveer 4 300 mensen.

V
anuit de Piraeus gaat de Adamántios Koraďs, die eerst  Kýthnos aandoet en daarna Sérifos en Sífnos, drie maal per week verder naar Kímolos en Mílos. De haven van Adámas op Mílos bereik je zo na een 7-8 uur varen. Dezelfde lijn gaat dan verder naar Folégandros, Síkinos, Ios en Santoríni. 
Met een
High Speed , b.v. met de Speedrunner III of met de Seajet, gaat het dubbel zo vlug - maar dan alleen van april tot oktober.
Een andere interessante bootlijn verbindt de Piraeus via Mílos met Santoríni en Anáfi en dan verder met Kássos, Kárpathos, Chálki en Ródos - deze lijn wordt verzorgd door de Prevélis.
Ten slotte zijn er ook enkele verbindingen met de Aqua Jewel en de Artemis: zo kun je ook naar Náxos, Páros, Sýros en zelfs naar Tínos.

Mílos onderscheidt zich in de eerste plaats door de heel grote baai van Adámas, de grootste natuurlijke haven van Griekenland en misschien wel één van de veiligste ankerplaatsen van de Middellandse Zee. Adámas is wel een heel geanimeerde stad, met een drukke kaai en met veel bars en restaurants, maar voor het overige biedt de stad weinig interessants.

Het aantrekkelijkste van Mílos zijn wellicht de heel verscheiden kusten, met schitterende rotsformaties. Op de noordkust is Sarakíniko een schitterende plek, met een soort maanlandschap van witte, gepolijste rotsen - een unieke plek om te zwemmen! Ook de kloof van Papáfranga, een strandje tussen twee hoge rotswanden, is een must om te bezoeken. Op de zuidkust volgen de prachtige rotskusten zich op: de baai van Gérontas, de stranden van Fyripláka en Tsigrádo, het vulkanische strand van Paleochóri met de schitterend gekleurde rotswanden, enz. Enkele van de mooiste plekken kun je slechts per boot bereiken, zodat een dagtocht die de rondvaart van het eiland doet ook al een must is. Pas zo kun je de rotsformaties van Glaroníssia, Arkoúdes, Sikiá of Kléftiko van nabij zien en op sommige van die plaatsen kun je ook zwemmen.

Een heel typisch aspect van Mílos zijn de kleine haventjes met bootgarages, die nu vaak zijn omgebouwd tot zomerverblijven voor Griekse toeristen, maar die heel pittoresk zijn gebleven. De mooiste van die haventjes zijn allicht Klíma en Mandrákia, maar ook Skinopí, Fourkovoúni of Firopótamos zijn een bezoek meer dan waard.

Een interessante plek is de heuvel boven Klíma, waar catacomben te bezichtigen zijn, evenals de resten van een Romeins theater. Hier in de buurt werd in 1820 de Venus van Milo, die nu in het Louvre staat, gevonden.

Ten slotte is het hoofdstadje Pláka ook al een schitterend gelegen Cycladisch dorp. Op de hoogste top liggen de resten van een Frankisch kastro. Ook de kathedraal van de Panagía tis Korfiátissas ligt schitterend aan de rand van hoge rotswand: van op beide plaatsen zijn het zicht en de zonsondergang onvergetelijk.

Vanuit Adámas zijn er goede busverbindingen met Tripití over Pláka, met het strand van Paleochóri en met Pollónia, een havenstadje op de noordoost kust, van waaruit er verbindingen zijn met het eiland Kímolos.
Maar om de interessante plekken van het eiland op korte tijd te ontdekken is het best een auto te huren - terwijl de boottocht rond het eiland een echte aanrader blijft.

Op wandelgebied is Milos niet zo interessant. Echte oude paden vind je wel tussen Pláka en Aretí en tussen Klíma en Pláka, en ook het pad naar de Profítis Ilías is heel mooi.
Maar de tocht langs de noordkust, tussen Mandrákia en Fylakopí is wel uitzonderlijk mooi: deze wandeling volgt meestal geen pad, maar de uitzichten op de kusten en de haventjes zijn prachtig!

In het voorjaar 2009 verscheen van Mílos (samen met Kímolos) een heel goede kaart van Terrain Maps - het moet evenwel gezegd worden dat de aanduiding van paden langs de noordkust een beetje optimistisch is - een echt pad is er daar niet...

Sinds 1 januari 2004

bent u bezoeker nr. 

free hit counter

 

Het haventje van Klíma


Uitzicht op Tripití en Pláka

 

Het Romeins theatertje boven Klíma

 

De heuvel van Profítis Ilías met op de helling de opgravingen

 

De prachtige rotskust van Sarakíniko