Bezocht in 1986, 2003, 2007,
2010, 2011, 2013, 2015, 2021
en 2023.

Wandelen en trekken op PAROS

HOME

WANDELEN ALGEMENE
INLICHTINGEN

LINKS PAROS

BOTEN PAROS
   -
Blue Star Dilos
   - Blue Star Naxos
   - Alle Seajets
   - Naxos Jet
   - Paros Jet
   - Artemis


KAARTJES

WANDELINGEN

(laatste aanpassing op 23 januari 2023)

*** = heel mooi

**** = uitzonderlijk

+ Gpx = Gpx-file bijgevoegd


1. Kapen Kórakas en Almyrós

2. Léfkes - Agios Ioánnis Kaparós - Agios Geórgios - Aneratzá - Kamári - Alykí ***  + Gpx

3. Léfkes - Kavouropótamos - Aspro Chorió ***  + Gpx 

4. Léfkes - Pígados - Panagía Thapsanoón - Parikiá ***  + Gpx

5. Léfkes - Pródromos en terug (de Byzantijnse weg) ****  + Gpx

6. Parikiá ***

7. Parikiá - Panagía Thapsanoón - Agios Minás - Maráthi - Náoussa

8. Parikiá - Panagía Thapsanoón - Pígados - Léfkes ***

9. Parikiá - Panagía Thapsanoón - Parikiá

10. Poúnta - Voutákos - Alyki

11. Pródromos - Léfkes ***

12. Pródromos - Márpissa - Píso Livádi - Dryós

Samen met Náxos bekleedt Paros een bijzondere plaats in de Cycladen: na Náxos en Andros is het het grootste eiland van de Cycladen, net voor Tínos: de oppervlakte bedraagt 195 km2 en ook de bevolking is vrij groot, nl. een kleine tienduizend inwoners. Het is ook heel centraal gelegen en is daarom de aanlegplaats voor heel wat bootverbindingen. De lange afstandslijnen naar Santoríni en naar Amorgós doen ook Páros aan, maar ook de lijn Mykonos - Iraklion (Kreta) b.v. legt aan in Paros.
Verder zijn er natuurlijk veel verbindingen met Sýros, Náxos, Ios, en vele andere Cycladen - o.a. door de interessante verbindingen verzorgd door de Aqua Jewel en de Artemis, twee boten die de opvolgers zijn van de oude Panagía Tinoú en de Panagía Chozoviótissa.
Ten slotte zijn er in de zomer nog veel supplementaire snelle verbindingen met Náxos, Mýkonos, Ios, enz. 
Vaak is Páros dus de plaats waar men een overstap moet maken, b.v. om van Amorgós naar Folégandros of Sífnos te reizen.
Schepen vanuit de Piraeus leggen na ongeveer 5 à 6 uur aan in de haven van Parikiá.

Parikiá
is een actieve stad, vooral dank zij de drukke haven, maar heeft ook een heel aantrekkelijk oud stadscentrum, met o.a. de beroemde kerk van de Panagía Ekatondapylianí of Katapolianí (met de 100 deuren) en met het mooie Kástro. Van aan de haven zijn er goede busverbindingen met Náoussa, met Léfkes via Maráthi, met Pródromos, Márpissa, Píso Livádi en Driós, Alikí, enz.

Náoussa is het tweede grootste stadje van Páros en heeft één van de mooiste vissershavens van de Cycladen. Vanuit Náoussa kun je - eventueel met een bootje - de stranden in de buurt bereiken. Vooral de strandjes rond Kolymbíthres zijn heel aantrekkelijk.

Léfkes is een heel mooi dorp, centraal gelegen op ongeveer 15 km van Parikiá. De huizen zijn in een soort amfitheater gebouwd rond de kerk van Agia Triáda.

Verdere bezienswaardigheden zijn de oude marmermijnen van Maráthi (op de weg naar Léfkes), de vlindervallei of Petaloúdes en natuurlijk de prachtige stranden: het strand van Kriós aan de overkant van de baai van Parikiá, de stranden rond Náoussa met vooraan die van Kolymbíthes, de vele stranden tussen Píso Livádi en Dryós met het bekende Golden Beach... 

Ook omdat de afstanden op Paros groter zijn dan b.v. op Sífnos, Folégandros of Amorgós, is Paros niet zo gemakkelijk te bewandelen, en de echte oude paden zijn ook niet zo talrijk. Wel zijn er een paar heel mooie trajecten, zoals natuurlijk de beroemde "Byzantijnse weg" en de kalderimi in de vallei van de Kavouropótamos.

Zoals altijd is de kaart in de Anavasi-reeks de beste: op de editie van 2018 staan de bijzonderste paden aangeduid, genummerd van 1 tot 5. Het beste centrum om de vertrekken is Léfkes, want daar starten of eindigen de paden [1], [2], [3] en [4]. Het pad Parikiá - Moní Thapsanoón is niet genummerd en het kustpad van Poúnta naar Alykí staat niet op de kaart.

Sinds 1 januari 2004

bent u bezoeker nr. 

free hit counter

 


£

Algemeen zicht op de Katapolianí-kerk in Parikiá

De Agios Konstantínoskerk op het Kástro van Parikiá


Het prachtige "Byzantijnse" pad van Pródromos naar Léfkes 

Léfkes

 Het klooster van Panagía Thapsanoón