Stavrós - Keramotí - waterval Routsoúna en terug

Beoordeling: Vanuit Stavrós, eenzaam gelegen tussen Apíranthos en Kóronos, kunnen we via prachtige paden eerst naar het authentieke dorp Keramotí wandelen en dan in een groots landschap op de flank van de Kóronos (met zijn 989 m de derde hoogste berg van Náxos) tot bij het watervalletje van Routsoúna.
Volgens de Anávasi-kaart loopt er een pad verder, helemaal tot in Skepóni en Mirísis.
Deze heel eenzame wandeling verdient ***. 

Tijd: In een goede 20 minuten kunnen we van Stavrós afdalen naar Keramotí; in 40 minuten kunnen we daarna tot bij de splitsing naar de Routsoúna-waterval komen - deze wandeling is 3,03 km lang. De terugweg vraagt iets meer tijd, zodat de totale effectieve wandeltijd (EWT) 2u25 bedraagt. Wij zaten twee keer rustig in het cafeetje "Sta kalá kathímena" in Keramotí en hadden een lange picknickpauze op de plaats waar we rechtsomkeer maakten, zodat wij als totale wandeltijd 5 uur onderweg waren... 

Routebeschrijving: [In principe is het mogelijk in Chóra de ochtendbus van 9u30 te nemen (die is rond 10u45 in Stavrós) en in de namiddag voor de terugtocht opnieuw de bus te nemen die om half 4 vertrekt in Apóllonas en omstreeks 16u20 in Stavrós passeert. Zo heb je een goede 5 uur tijd om de wandeling te maken. Natuurlijk wordt je dagschema soepeler, indien je een huurauto neemt...]

De eenvoudige kapel van Stavrós.

De kapel van Stavrós ligt aan een kruispunt van wegen, nl. de weg van Chóra over Filóti en Apíranthos naar Kóronos en Apóllonas en de andere weg van Chóra over Kinídaros en Moní. Bovendien is er rechtover de kapel een asfaltweg die naar Keramotí afdaalt.

(0u00) Ongeveer 10 meter rechts van deze weg begint een pad (wandelbord Keramotí / Skepóni en [12]). Dit stenige pad daalt vrij vlug af in een heel groene en mooie vallei - de losse stenen maken het lopen wat moeilijk. Links van ons beschrijft de weg naar Keramotí enkele bochten. Verder op het pad zien we even de oude bestrating. Let er evenwel op dat je na 5 minuten even omlaag naar links en rechts kronkelt (rode pijlen en stippen). Daarna wordt de afdaling iets gemakkelijker op een pad geplaveid met grote keien; verder komen we links van een muur.

(0u11) We maken een bocht naar links om dan met enige moeite op de asfaltweg uit te komen (bord en [12]).

We gaan rechts en zien na enkele lichte bochten het kleine Keramotí al links van ons in het groen liggen. Wat verder, na 5 minuten asfalt en 20 meter vóór een kapelletje, daalt er een mooi pad naar links af. We lopen nu op een witte trap, passeren een waterreservoir en komen zo na weer 4 minuten bij de eerste huizen aan. 

Het mooie pad naar Keramotí.

We gaan rechtdoor en het geplaveide straatje kronkelt rechts en links. Zo komen we op een pleintje met een groot wandelbord "Waterfall Routsoúna 3 km" en [8]. Even verder is er een huisje met een mooie olijfpers.
We gaan nog even rechtdoor en gauw komen we bij het café dat vroeger "I kalí paréa" (Het goede gezelschap) heette, maar nu herdoopt is tot "Sta kalá kathímena". Op zondag heerst er een gezellige drukte - even verder is er de kerk van Agios Ioánnis Theológos.
In het dorpje wonen nog 30 mensen, maar er is geen school of een bakker of winkel...

Keramotí.

(0u23) We gaan rechtdoor en bij een splitsing gaan we rechts; zo komen we aan het eind van het dorp waar we eerst een mooie trap links afdalen en dan rechts een betonnen trap, die met vele treden naast een watergoot in de vallei afdaalt.
Aan de voet ervan begint na 2-3 minuten een rotsig pad, rechts van een muur. Even verder gaan we natuurlijk rechtdoor en kort daarna draaien we naar links om op een betonnen brug de heel groene vallei over te steken (bordje "waterfalls" en [12]). Voortaan zullen we op de rechter oever verder lopen (bordje + [12]). We stijgen flink, maar na enkele minuten en net voorbij een hek in betonijzer kiezen we bij een splitsing het vlakke pad links.

(0u32) Nu lopen we vele minuten nagenoeg vlak op een prachtig pad op de rechter oever in een schitterend groene natuur en we zien ver vóór ons het hoge massief van de Kóronos. Na 3 minuten is er weer een hek.

Het pad nadert de flanken van de Kóronos.

(0u45) Weer  13 minuten later steken we op een eenvoudig stenen brugje een zijrivier omzoomd door oleanders over en dan lopen we verder in het grootse amfitheater aan de voet van de Kóronos. Het pad loopt nu tussen een wirwar van grote rotsblokken en komt na weer 8 minuten in een nauwe doorgang tussen de rotsen en naast een muur links van ons - we zien Keramotí nog achter ons. 

(0u53) We buigen wat rechts, de vallei voor ons wordt breder en verderop zien we zelfs heel groene akkers liggen. Na enkele minuten komen we aan een splitsing: links kunnen we afdalen naar de "waterval" (bordje "waterfalls"), rechtdoor en naar beneden gaat wandeling [12] verder (bordje "Skepóni 2u15).

(0u57)
We dalen nu 9 minuten op een heel steil, maar vrij duidelijk paadje; na 2 minuten gaan we door een hek en dan gaat het steil verder naar beneden.

(1u06) Beneden rechts zien we inderdaad een dun stroompje van een watervalletje. Na een droge periode is er heel weinig water...

 

De waterval van Routsoúna.

(1u06)  Voor de terugtocht van bij het watervalletje klimmen we eerst omhoog tot aan het hoofdpad.

[We zouden nog verder wandeling [12] kunnen volgen en
afdalen met een schitterend uitzicht op de toppen van de Kóronos. We passeren boven geitenstallen en steken dan twee stroompjes water over te midden van een wirwar van grote rotsen.

Het nu smallere pad kronkelt in korte bochten tussen de grote rotsen omhoog en na weer 4-5 minuten komen we op een nagenoeg open plek midden grillige rotsen - even verder is er een kleine taffóni. Het pad loopt nu bijna onzichtbaar verder en valt ook moeilijk te beschrijven.

De door winderosie gevormde taffoni bij het keerpunt van de wandeling.

Eventueel picknicken we eerst in dit grootse kader, een soort amfitheater, met rondom ons door de wind grillig geboetseerde rotsen.

De toppen van de Kóronos.

We vatten de terugtocht aan en kronkelen tot bij de 2 waterstroompjes. Daarna passeren we op een geërodeerd pad boven de geitenstallen en ook wat verder gaan we op een geërodeerd pad nagenoeg vlak verder, NIET naar beneden.]

(1u15)  Op het hoofdpad volgt er een schitterend en makkelijk eind en we kunnen volop genieten van de grootse natuur. 
Na vele minuten komen we naast de muur terecht en zien we Keramotí al ver voor ons. Ongeveer 9 minuten verder steken we het eerste zijriviertje over op een brugje en het licht stijgende pad loopt nu heel lekker. 

Het pad terug naar Keramotí.

Zo komen we vlot bij de betonbrug en verder bij het (droge) bevloeiingskanaaltje. Ten slotte beklimmen we de 79 betonnen treden en dan zijn we weer bij de eerste huizen van Keramotí. Boven gaan we direct LINKS op de geplaveide treden en zo komen we naast de kerk. Direct daarna ligt het café, een aangename halte.

Het terras van "Sta kalá kathímena" in Keramotí.

(1u55) Even verder houden we links [12] en zo komen we op het kleine parkeerplaatsje, waar we schuin rechts het betonwegje nemen. Gauw zien we de mooie trap links van het wegje [12] en in een goede 6 minuten komen we op de asfaltweg uit.

(2u04) We volgen de asfaltweg naar rechts [12], rustig doorstappend gedurende exact 5 minuten. Na 2 flauwe bochten duikt de kapel van Stavrós voor ons op en dan zien we ook 2 grote witte rotsen links van de weg in het groen liggen. Even daarvoor begint het pad  (wandelbord en [12].

Het pad dat omhoog gaat naar Stavrós.

We klimmen links omhoog tot we bij een muur met er bovenop een metalen afsluiting komen: hier begint het mooie pad. We klimmen nu nog 13 minuten op een stenig pad en zo komen we op de grote weg en bij de kapel van Stavrós uit. (2u24 

 

 

 

Gpx-files:

https://www.wikiloc.com/hiking-trails/naxos-stavros-keramoti-routsouna-waterfall-122030234


https://www.routeyou.com/en/route/view/11967922/hiking-route/naxos-stavros-keramoti-routsouna-waterfall

 

 

Voor de printbare versie
met alleen de tekst
in één kolom
hier klikken.