Bezocht in 2005, 2007, 
2009 (2X), 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2016
en 2018

Wandelen en trekken op TINOS

HOME

WANDELEN
ALGEMENE
INLICHTINGEN

LINKS TINOS

BOTEN TINOS
   - Blue Star Paros
  
- Superferry II
   - Fast Ferries Andros
   - Theologos

   - Seajet 2
   - Artemis
 

KAARTJES

WANDELINGEN

(laatste aanpassing op 10 december 2018)

*** = heel mooi

**** = uitzonderlijk

+ Gpx = Gpx-file bijgevoegd

N = nieuw in 2016

1. Aetofoliá - Kalloní - Karkádos - Aetofoliá

2. Aetofoliá - Plomári - Kolymbíthra ***

3. Agápi - Sklavochorió - Agápi

4. Agios Ioánnis Pórto - Agios Sóstis - Agios Fokás - Chóra

5. Agios Ioánnis Pórto - Dyó Choriá - Agia Faneroméni - Kounarés - Agia Varvára - Agios Sóstis - Agios Ioánnis Pórto ***

6. Agios Ioánnis Pórto - Dyó Chória - Stení - Falatádos

7. Chóra - Agia Triáda - Triandáros - Dyó Choriá - Arnádos - Kechrovoúni ***

8. Chóra - Kechrovoúni - Arnádos en terug **** 

9. Chóra - Kechrovoúni - Mountádos - Sberádos - Chóra ***

10. Chóra - Ktikádos - Kámbos - Tarampádos - Kiónia - Chóra ***

11. Chóra - Ktikádos - Kiónia - Chóra ***  + Gpx

13. Chóra - Tripótamos - Xóbourgo - Falatádos - Voláx - Agápi ***

14. Chóra - Tripótamos - Xóbourgo - Koumáros - Loutrá - Kámbos - Chatzirádos - Ktikádos - Chóra ***

15. Dyó Choriá - Arnádos - Triandáros - Dyó Choriá ***  + Gpx

16. Falatádos en omgeving ***

17. Falatádos - Koumáros - Skaládos - Voláx - Theosképasti - Falatádos ***

18. Falatádos - Manganári en terug ****

19. Falatádos - Manganári - Myrsíni - Falatádos ****

20. Falatádos - Myrsíni - Liváda - Falatádos ***

21. Falatádos - Myrsíni - Stení en terug

22. Falatádos - Theosképasti - Voláx - Falatádos ****  + Gpx

23. Falatádos - Xóbourgo - Koumáros - Loutrá - Krókos - Skaládos - Voláx - Falatádos ***

24. Falatádos - Xóbourgo - Tripótamos - Chóra

25. Kámbos - Agia Marína - Kardianí - Ystérnia - Pýrgos ***

26. Kámbos - Tarampádos en terug

27. Kardianí - baai van Giannáki en terug ***

28. Kardianí - Panagía Lakkotianí - Ystérnia

29. Kechrovoúni - Agia Marína - Agios Antónios - Arnádos - Kechrovoúni ***

30. Kechrovoúni - Mountádos - Sberádos - Tripótamos - Xóbourgo - Karyá - Tzádos - Kechrovoúni ***

31. Kechrovoúni - Tzádos - Kéchros - Stení - Dýo Choriá - Arnádos - Kechrovoúni ***

32. Liváda - Fáros en terug ***

33. Loutrá - Xinára - Xóbourgo - Koumáros - Skaládos - Krókos - Loutrá ****

34. Manganári - strand van Liváda en terug ***

35. Platiá - Karaboúsa - Agia Paraskeví - Róchari - Platiá ****

36. Pýrgos - Marlás - Mamádos en terug ***

37. Pýrgos - Pánormos en terug ***  N

37. Pýrgos - Pánormos - Kyrá Xéni - Pýrgos ***

38. Stení - Dyó Choriá - Triandáros - Arnádos - Tzádos - Kéchros - Stení ****

39. Stení - Potamiá - Maroúli - Lychnaftiá en terug ***

40. Stení - Profítis Ilías - Tsikniás en terug

41. Tarampádos - Smardákito - Kómi - Plagiá - Agápi - Voláx ***

42. Tarampádos - Smardákito - Perástra - Krókos - Skaládos - Agápi - Voláx ***

43. Tarampádos - Smardákito - Perástra - Loutrá - Kámbos - Chatzirádos -  Ktikádos - Chóra ***

44. Tripótamos - Ktikádos - Chatzirádos - Kámbos - Loutrá - Xinára - Tripótamos ***

45. Voláx - Agápi - Kolymbíthra en terug ***

46. Ystérnia - baai van Ystérnia - Ystérnia ****

47. Ystérnia - baai van Ystérnia - Ystérnia ****

  Met zijn 195 km2 hoort Tinos bij de middelgrote eilanden, na de twee grootste Náxos (448 km2) eAndros (385 km2); Páros (195 km2) is net even groot.  Tínos ligt tussen Andros en Mýkonos - samen vormen deze drie eilanden de uitlopers van de bergrug van het eiland Evia (Euboia).

Zoals zijn mooie buur Andros is Tínos meer het domein van de Grieken zelf en niet zozeer een drukke, toeristische bestemming. Sedert de ontdekking in 1823 van een miraculeus OLV-beeld is Tínos uitgegroeid tot dé religieuze bedevaartsplaats van de Orthodoxe Grieken - vooral op de feestdag van Onze Lieve Vrouw op 15 augustus worden het eiland en de omgeving van de Panagía Evangelístria overspoeld door duizenden gelovigen.

Nochtans heeft Tínos ook aan de gewone toeristen veel te bieden: een prachtig en vrij groen binnenland met de vele tientallen dorpjes, de vele kapelletjes, de kunstig bewerkte duiventorens, mooie stranden en ook de schitterende paden.

Tínos ligt op de drukke scheepvaartroute naar Mýkonos: het  is heel makkelijk te bereiken vanuit de haven van Rafína (speciale bus hiernaartoe van op de luchthaven!): na ongeveer 2 uur varen legt men aan in Gávrio op Andros, na 4 uur komt men op Tínos aan. Maar ook vanuit de Piraeus zijn er verscheidene  verbindingen per dag: de Highspeed-boten en moderne schepen als de Blue Star verzorgen vlugge verbindingen via Sýros en Tínos naar Mýkonos - de overvaart naar Tínos duurt hier zo'n drieënhalf uur. Rechtstreekse verbindingen zijn er in de zomer ook met de draaischijf van de Cycladen, het eiland Páros (met de Seajet 2). Vaak moet je via Páros of Sýros passeren om dan verder te reizen naar de andere Cycladen: hiervoor is ook de Artemis heel nuttig, de opvolger van de Aqua Jewel en Aqua Spirit en ook van de oude, kleine Panagía Chozoviótissa en de Panagía Tínou. De Artemis heeft als vertrekbasis het eiland Sýros en verzorgt van daaruit routes die naar Sérifos, Sífnos, Mílos en Kímolos lopen (3 maal per week) en ook (1 maal per week) enerzijds naar Kýthnos, Kéa en Lávrio en anderzijds naar Náxos, Ios, Síkinos, Folégandros en Mílos/Kímolos....

De hoofdstad en haven Tínos of Chóra is een vrij aangenaam stadje. Het wordt beheerst door het grote gebouw van de Panagía Evangelístria-kerk, waar de 1 km-lange Megalocharis-laan naar toe leidt. Opzij loopt een strook tapijt waar de pelgrims op hun knieën de tocht naar de kerk ondernemen. De bedevaart naar dit belangrijkste Orthodoxe heiligdom in Griekenland kent een hoogtepunt op 15 augustus. Het interieur van de kerk valt op door de vele ex-voto's, vaak ook zilveren scheepjes. De nieuwe haven ligt wat opzij van het centrum en biedt niets bijzonders, de oude havenpromenade is gezellig en, zoals zo dikwijls, geflankeerd door restaurants, winkeltjes en bars.

In het centrale binnenland zijn vooral dorpjes als Tripótamos, Voláx, Koumáros, Krókos, Kómi, Ktikádos, Agápi, Tarampádos, Falatádos, Dyó Choriá of Triantáros heel pittoresk en aangenaam om in rond te slenteren. Ook Kardianí, Istérnia of Pýrgos (naar het noorden toe) en nog vele andere zijn de moeite waard. Er zijn trouwens niet minder dan 60 dorpjes die verspreid over het binnenland van het eiland liggen!

Sommige, zoals Arnádos, Tripótamos, Koumáros en Agápi, vallen op door de vele gewelfde doorgangen (kamáres), andere, zoals vooral Tarampádos, door de vele en zeer sierlijk bewerkte duiventillen. Rond Falatádos en Myrsíni valt dan weer het bijzondere landschap op met de vele grote rotsblokken.

De hoogte van Xóbourgo (met de oude burcht, 559 meter hoog), het hooggelegen klooster van Kechrovoúni en de top van de hoogste berg, de Tsikniás, (727 m) bieden schitterende uitzichten over het eiland. Tussen Chóra en de baai van Kiónia liggen de resten van de tempel van Poseidoon en Amfitrite.

Naast het strand van Kiónia en dat van Kolymbíthra (op de noordkust) zijn vooral de stranden op de zuidoostkust rond Pórto aangenaam, zoals de stranden van Agios Fokás, Agios Ioánnis of Agios Sóstis: door hun ligging zijn ze beschermd tegen de (noorden)wind.

Zoals bij zo vele Cycladen-eilanden is ook Tínos het best te verkennen al wandelend. Tínos heeft een echte schat aan mooie paden, vooral in het centrum en het zuidoosten van het eiland, maar ook rond Kardianí en Pýrgos. Sommige stukken van de oude kalderímia zijn werkelijk heel goed bewaard - zo is het stuk tussen Chóra en Ktikádos schitterend gaaf gebleven!

In het voorjaar 2008 is een prachtige kaart van Tínos verschenen in de Anávasi-reeks. De eigenlijke kaart op 1/25 000 geeft tal van paden weer, terwijl op de keerzijde een heus netwerk van paden verder verklaard wordt met daarbij niet minder dan 25 trajecten van wandelingen. De wandelcombinaties zijn bijna zo talrijk als op Sífnos en doordat Tínos een vrij groot eiland is bedraagt de totale lengte van de paden waarschijnlijk meer dan 200 km! In 2013 verscheen er een bijgewerkte editie.

In de loop van het voorjaar 2009 is er in de reeks van de kaarten van Terrain Maps eveneens een mooie kaart van Tínos verschenen: ze is ook heel gedetailleerd, maar iets minder duidelijk dan de Anávasi-kaart. Er zijn verder enkele onvolledigheden: zo staat bijvoorbeeld het pad van Myrsíni naar Manganári niet op de kaart en ook het stuk Manganári - strand Liváda is onjuist. In de omgeving van Mountádos en Sberádos zijn de paden niet helemaal juist of volledig...

Anderzijds is men op Tínos, zoals op Amorgós en vooral op Andros en Kéa, een flinke inspanning aan het leveren om wandelingen te bewegwijzeren. Deze tendens was enkele jaren geleden in een beginstadium, maar de wandeling [1] van Falatádos en Myrsíni naar Liváda was toch al vrij goed aangeduid. Daarna was het wegbewijzeringsproject stilgevallen, maar nu maakt men er echt werk van en zijn er al een tiental gemarkeerde wandelingen.

Er is, zoals ook op Amorgós en Andros, eveneens een klein, maar mooi boekje uitgegeven door de culturele organisatie Archipélagos, met een summiere beschrijving van 10 wandelingen - in het Grieks, het Engels en het Frans - te vinden in de winkels in Chóra. De beschrijvingen kunnen niet dienen als echte routebeschrijving, maar ze geven een idee van enkele wandelmogelijkheden.

Naast de - zoals gezegd - goede kaarten van Anávasi en van Terrain Maps, is er op het eiland nog een landkaart van de uitgeverij Palamáris te verkrijgen; ze duidt dezelfde tien wandelingen aan als het wandelboekje van Archipélagos, maar de kaart is echt niet duidelijk.

Ook in de Griekse gids "Kykládes" van de uitgeverij Explorer wordt er onder Tínos wat aandacht besteed aan wandelingen, maar ook hier zijn de gegeven inlichtingen echt heel beperkt. In de Engelse vertaling is deze rubriek weggevallen.

Om verliefd te worden op Tínos volstaat het de filmpjes (met drone) te bekijken die de jonge Amélien uit Lausanne (slechts 14 jaar oud!) heeft gemaakt, zie

Vier heel interessante websites vallen nog te vermelden:
- de website met wandelingen van Karolos Merlin
- http://www.tinos-cyclades.com: interessante (Franstalige) site van Christian FETIS, die op Tinos leeft sedert 1987
- de schitterende site van Ophiousa, met interessante bijdragen over de paden
- de blogspot  http://imaginarytinos.blogspot.com met prachtige foto's van Tínos.

Wellicht is het wat moeilijk kiezen uit de 47 wandelingen die hiernaast als keuze geboden worden. De beoordeling *** of **** is natuurlijk een hulp, maar bovendien geef ik hieronder mijn persoonlijke top vijf:

1. De wandeling met de mooiste natuur: Falatádos - Manganári - Liváda en terug (goed bewegwijzerd met [1])  (krijgt het maximum ****)

2. De cirkelvormige wandeling in het centrale binnenland: Kechrovoúni - Mountádos - Sberádos - Tripótamos - Xóbourgo - Karyá - Tzádos - Kechrovoúni (goed bewegwijzerd met [3], maar voor het ogenblik over 10 minuten versperd...)  (krijgt daardoor slechts ***)

3. De wandeling langs het oude Venetiaanse pad en via enkele mooie dorpen: Chóra - Tripótamos - Xóbourgo - Koumáros - Loutrá - Kámbos - Chatzirádos - Ktikádos - Chóra (verdient ***) OF Chóra - Tripótamos - Xóbourgo - Falatádos - Voláx - Agápi (verdient ook ***)

4. Het marmeren pad tijdens de wandeling Ystérnia - baai van Ystérnia - Ystérnia (verdient ****)

5. De mooie afdaling vanuit Stení naar het strand van Lychnaftiá: Stení - Potamiá - Maroúli - Lychnaftiá en terug (verdient ***).

Ook de cirkelvormige wandelingen in het centrum van het eiland, die vertrekken uit Falatádos, Loutrá, Tripótamos, Stení of het klooster van Kechrovoúni, geven een heel mooi beeld van de paden en dorpen van Tínos.

 

 

Sinds 1 januari 2004

bent u bezoeker nr. 

free hit counter

 

Voor de prachtige foto's van Tínos, door Agnes Doms: zie

https://picasaweb.google.com/agnesdoms/PicasaTinos02?authkey=Gv1sRgCI-Ax7ixkfTHLw


Panorama over Chóra

De Panagía Evangelístria


 Het rijk versierde interieur van de Panagía Evangelístria

De prachtige duiventorens bij Tarampádos

Het schitterdende oude pad van Chóra naar Kámbos

De hoogte van Xóbourgo

De Venetiaanse brug bij Ktikádos

Het pittoreske dorpje Voláx

De typische gewelfdoorgangen van Koumáros

Een prachtige kamára of gewelfde doorgang in Arnádos